Látni valók...

Füzesgyarmat Város a Sárrét központjában, Békés megye északi részén, Hajdú-Bihar megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán helyezkedik el, a Berettyó folyó alsó folyása nyugati partjától 4 km-re. Füzesgyarmat neve az ősmagyar Kürt-Gyarmat névből keletkezett, a füzes ragadványnév pedig a helységen egykor keresztülfolyó Nagy-Ér menti füzesekre utal.
 
Kastélypark fürdő
Füzesgyarmaton a régió legszebb fürdője az egykori kastély-parkban, mintegy 2 hektáros területen létesült, ahol fák és virágok között üdülhetnek, pihenhetnek kedves vendégeink. Két feszített víztükrű úszómedence, és gyermekpancsoló várja a strandolni vágyókat. A fürdő mai képe 1965-re tekint vissza, amikor egy fúrás alkalmával 1198 m mélyen termálvizet találtak. Az első medencék, (úszó, gyógy, gyermek) vasbeton szerkezetű , meszelt falú medencék voltak. 1994-ben került átadásra a feszített víztükrű tan és úszómedence. 2005-ben elkészült új fedett épületben kapott helyet egy gyógyvizes medence szaunával, merülő medencével, öltözőkkel, valamint felújításra került egy régi gyógyvizes medence. Ezzel a beruházással egy télen-nyáron üzemelő fürdőkomplexum jött létre.2003. november 4-ével "Sárrét Gyöngye" elnevezéssel gyógyvízzé nyilvánította. A víz összes oldott ásványi anyag tartalma 1860 mg/L, nátrium-hidrogénkarbonátos típusú termális víz, amely jodidot és számottevő mennyiségben metaborsavat is tartalmaz. A termálvíz áldásos hatása főként mozgásszervi, nőgyógyászati, idegrendszeri és pajzsmirigy problémák, betegségek esetén ajánlható.

    A fürdőhöz tartozik egy 35 férőhelyes motel, melyet az önkormányzat 2001-ben épített. A motel 2, 3, 4 személyes, tusolóval ellátott szobákból, társalgóból és konyha helyiségből áll. Szintén a strand területén található 2 db 4 személyes faház, valamint egy négycsillagos kemping. A további fejlesztési tervek között szerepel még egy kültéri medence élményelemekkel, valamint egy üdülőpark (faházakkal) megépítése. A Dél-Alföldi Termálkataszter adta lehetőségeket az egészségturizmus, a minőségi fejlesztés a szálláshelyek bővítése terén maximálisan szeretnénk kihasználni a Nemzeti Fejlesztési Terv II. periódusában.
A fedett épületben a melegvizes medencéken kívül szauna és frissítő masszázs áll a vendégek rendelkezésére. A fürdőnek egy pénztárgéppel ellátott főbejárata van. A gép automatikusan számolja a vendégforgalmat, üzemen kívüli időben őrök őrzik a fürdőt és annak rendjét. Találhatók termálkút, hidegvíz kót, gyógymedence, úszó medence, gyerek medence, tanmedence.
 
Thermál kemping
A füzesgyarmati termálkemping 2005-ben nyitotta meg kapuját a vendégek előtt. Ez az újonnan épült magas színvonalú kemping közvetlenül a Kastélypark Fürdővel határos. Az 1,2 hektáros területen elhelyezkedő, különböző nagyságú számozott, árammal és részben ivóvíz, csatornacsatlakozással ellátott parcellákat zöls sövény választja el egymástól. A parcellák 40, 60, 80, 100 m2 nagyságúak.
A kellemes zöld övezetben elhelyezkedő kemping kiváló környezetet biztosít a pihenni vágyóknak, a termál-és gyógyturizmust kedvelőknek, a természetbarátoknak, és az aktív pihenést választóknak egyaránt. A kemping területén található, újonnan épült vizesblokk mennyezetig csempézett. A zuhanykabinok öltözőfülkével és ajtóval felszereltek, de egyszemélyes mosdófülkék is találhatók, és emellett a főzési, mosási, mosogatási lehetőség is biztosított. A vizesblokkban külön, a mozgáskorlátozottak részére kialakított helyiség áll rendelkezésre.

 

    A vendégek kedvezményes áron vehetik igénybe a szomszédos Kastélypark Fürdőt, közvetlen, korlátozás nélküli átjárással. Az erdők, szikes puszták, tavak, folyók gazdag madárvilága, vadász-és horgászparadicsoma mind rabul ejtik az idelátogatókat.
 
Thermál Hotel Gara
A négyszintes Thermal Hotel Gara Gyógy és Welness szálloda a magyarországi idegenforgalmi palettán sokszínűségével és funkcionalitásával tűnik ki. Az épület építészeti megoldásai, belső elrendezése, a modern elemek és klasszikus elegancia ötvözete emberközpontúságot tükröz. Közvetlenül a Thermal Hotel Gara Gyógyszálló mellett található a térség egyik legszínvonalasabb , gyógyvízzel, feszített víztükrű úszómedencével ellátott fürdője a Kastélypark Fürdő. A fürdő nátrium-hidrogénkarbonátos vize mozgásszervi és egyes nőgyógyászati panaszok gyógyítására is alkalmas. A Thermal Hotel Gara Gyógyszálló a szellemi, fizikai felfrissülést keresők részére kitűnő szolgáltatásokat nyújt és fakultatív programok széles választékát kínálja.

    A hétköznapok fáradalmait kipihenni vágyó vendégek kikapcsolódását a szálloda magas színvonalú szakképzett személyzete garantálja. A Hotel Gara főépülete patkó alakú, családias hangulatot tükröz, mely hangulatosan öleli a hozzá tartozó három medencét és napozó teraszt. A Gara szobái korszerű kialakításúak (színes televízió, telefon, logia, fürdőszoba, külön WC) apartmanjai mindezek mellett légkondícionáló berendezéssel és minibárral is ellátottak. A szálloda összesen 86 szobával rendelkezik, melyből három négyágyas szoba - gondolván a kerekes székkel élő Vendégek érdeklődésére - akadálymentesen került kialakításra, 16 három,- illetve négyágyas lakosztály, 3 négyágyas, és 61 kéttőágyas szoba szolgálja a vendégek kényelmét. Az épületben nyolcszemélyes panorámalift működik. A Gara mintegy 100 autó befogadására képes, kamerával őrzött, zárt belső parkolóval rendelkezik.

A vendégek kikapcsolódását a szálloda központi helyén kialakított három medence (gyógymedence, gyermekmedence és úszómedence), valamint a szauna, pezsgőfürdő, fitneszterem, röplabdapálya, teniszpálya és asztalitenisz biztosítja. A medencék körül lehetőség nyílik napozásra, vagy akár egy hűsítő koktél elfogyasztására is a napozó teraszra nyíló drinkbárból. A gyógymedence egész éven át 38 Celsius-fokos és ásványokban gazdag vizével kényezteti a Kedves Vendégeket, a méregtelenítő és ellazító hatásokról pedig az épület földszintjén található szauna és pezsgőfürdő gondoskodik.

Az ízek felejthetetlen kavalkádját nyújtja a szálloda szerves részeként működő légkondícionált étterem, melynek hangulata, tájjellegű ételei méltán elismertek és népszerűek a Vendégek körében. Akik a vacsorát egy pohár itallal szeretnék megkoronázni, vagy csak egyszerűen egy hűsítő koktélra vágynak a nyári forróságban, azok számára került kialakításra a Bár az épület földszintjén, mely stílusos és egyben családias berendezésével és széles italválasztékával áll a Kedves Vendégek rendelkezésére.

Tájház

A régi népélet kedvelői a Simonyi utcában az 1880-ban épült Füzesgyarmati Tájházat kereshetik fel, ahol a Sárrét népi életét bemutató helytörténeti kiállítás mellett megtekinthető a település neves parasztköltőjének, Hegyesi Jánosnak tiszteletére kialakított emlékszoba is. Füzesgyarmat szülötte, a neves történetíró levéltáros Csánki Dezső szülőházát a Bethlen utcában emléktábla jelöli. A település infrastrukturális ellátottsága, idegenforgalmi mutatói és intézmény-rendszere, városias képet mutat. A település lakossága mindezt érzékelte és a lakossági fórumokon egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy - az akkor még - nagyközség lakói támogatják az önkormányzat várossá válási törekvéseit. Mindezek figyelembevételével döntött településünk önkormányzata arról, hogy Füzesgyarmat Nagyközség 1997., majd 1999. és végül 2000. évben újra kezdeményezi az 1872-ben elveszített városi cím elnyerését. Harmadik kezdeményezésünket siker koronázta. A Magyar Köztársaság Elnöke 2000. július 01. napjával városi címet adományozott Füzesgyarmatnak.

 Szent Borbála szökőkút és díszkút

A település központjában lévő parkban található Szőke Sándor kötegyáni szobrászművész alkotása Szt. Borbála (a bányászok védőszentje) szobra szökőkúttal és egy neobarokk stílusú díszkút, mely a Tiszántúlon egyedülálló.

 

 Népi gazdaház

Népi gazdaház, késő klasszicista, épült 1862-ben, utcai homlokzata egypilléres, kétmezős rácsos előtornáccal, oldalhomlokzata négyszögkeresztmetszetű pillérsoros tornáccal épült. Alaprajza: szoba-konyha-szoba-kamra, szabadkémény alatt rakott tűzhely.
  

 


 www.szilajlovasok.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!